Het is toch wel erg relaxed zo’n zondagsrit. Rustig opstaan, douchen, ontbijten en dan om kwart over elf naar Weesp. Dat je dan een uur later bijna dezelfde route weer terugrijdt, weliswaar met een chauffeur en een iets complexere route, is een prettige bijkomstigheid.

Nog voordat ik het parkeerterrrein van ‘De Adelaar’ oprijd zie ik al een spannend bordje met daarop een afbeelding van een mug (zoembeest) en de tekst MUG. Je gaat dan meteen allerlei vallen bedenken en voorzichtig informeren bij andere deelnemers/concurrenten wat het mogelijkerwijs zou kunnen zijn.

Om 12:31 is het onze beurt. Met startnummer 1 heb je het recht om voorop te rijden en Erik zegt meteen: “laten we dat voor de rest van de middag maar volhouden”.

Opdracht 1 luidt: voor mug “Mug” L (MUG)
Wat hebben we nodig? Een zoembeest en een weg die zo heet. Alles is aanwezig alleen een wat gemeen geplaatste DLW maakt het uitvoeren van deze opdracht (hier) onmogelijk. Dus gedwongen naar links en even recreëren in Weesp.

Op het industrieterrein maken Nico en Paul (Copier deze keer) fraai gebruik van een bordje MB en op de muur aangebrachte teksten. Bijna gaan we verkeerd, maar Erik trekt aan de noodrem en tovert de juiste regel tevoorschijn. Mooi zo!

De route gaat vervolgens naar de onvermijdelijke P+R bij het station:
12. na twee “PARKEREN P+R”, twee blauwe banken en twee oranje brievenbussen wegsituatie links. Een hele mond vol. Hier worden onze hersenen echt getest.

We zijn op zoek naar een bord in de vorm van een 2 met daarop de tekst PARKEREN P+R. Na een kwart tank benzine en een dotje RC’s vinden we het gelukkig. In extase ronden we de rest van de opdrachten af waarbij we een zelfgeplaatst bordje P over het hoofd zien. Deze opdracht kost ons dus meteen de eerste 30 strafpunten.

De route gaat nu over de nieuwe brug in Muiden en alle deelnemers weten inmiddels wat het verschil is tussen MARIAHOEVEWEG, MARIAHOEVE  WEG en MARIA-HO-EVE-WEG. Equipes die het wisten zijn 30 strafpunten goedkoper uit.

Dat het straatnaambord “DE WEGMAN” slechts gedeeltelijk onderstreept is zal iedereen wel opgemerkt hebben, maar ook daar kan je gemakkelijk fout gaan.

Op de carpool in Muiderberg staan beide uitzetters het rondrijdend gespuis te beloeren. Nico met een grijns van hier tot Tokyo aangevuld door een brede, ietwat overdreven, glimlach van Paul.
25. na RC, aanhoudend na 3 wegwijzers links.
26. na “P&R” richting Almere
Wij hebben even tijd nodig om alle WW’s te checken en voor de zekerheid te kijken of er op de groene WW’s (wandelroutes denk ik) ook plaatsnamen staan. Allemaal niet nodig: Het gevraagde ori-punt van de volgende opdracht (“P&R”) staat ook op de bushalte. Weer niet gezien, ben ik toch onderlaatst aan beide ogen geopereerd. Ik ga m’n geld terugvragen! Kost wel 30 strfpntn.

Het gaat lekker. Zo langzamerhand ben ik wel aan een dropje toe, maar die liggen nog in mijn auto.
We zijn inmiddels wel in Almere beland en daar weten we natuurlijk heel goed de weg. Na “CAMERASTRAAT” 1e weg links lijkt dus heel eenvoudig en dat is het ook als je dan maar gewoon de eerste weg neemt en niet de tweede. Zo mis je de goede RC S en dat kost gewoon weer 30 punten. Goed bezig! Maar wij hebben nog steeds het idee dat we foutloos gaan.

Een leuke val vonden we:
31. na WW “Steeg” rechts (SO, MUG)
32. einde weg rechts
Op de plaats waar het allemaal moet gebeuren vinden we een overdaad aan bordjes met allerlei (goede en foute) plaatsnamen, wél WW, geen WW? Straatnaam goed, straatnaam fout? Wat doet Kees Mitra daar? Kan ik de bordjes soms al veel eerder zien? En dan vooral die ‘enge’ bemande Hans, waarom staat-ie daar? Dus zoals die ‘enge’ Hans al zei: “wat zitten jullie te klooien zeg…”. Maar wel goed opgelost dus.

De mooiste val van de rit kwam daarna in opdracht 34.
33. voor “TELEVISIEWEG” rechts
34. aanhoudend klinkerweg volgen
Opdracht 33 is natuurlijk geen enkel probleem als je maar wel even ziet dat je daarmee géén klinkerweg bent ingeslagen, vanwege een betonnen band aan het begin. Dus opdracht 34 gaat (mede daardoor) nog even niet. Je rijdt rechtdoor weg x in.

De uitleg van de uitzetters wordt nu een beetje wazig. maar het komt erop neer dat je weg x beoordeelt tot z omdat je niet kunt zien dat m doodloopt. Het bordje INRIT staat op het punt van beoordelen (bij x) dus niet functioneel. Je rijdt dus een weg in en dat blijft zo.
Op de volgende situaties kan je dan gewoon volgen omdat je op een weg rijdt.

Hebben we zojuist de mooiste val van de rit opgelost, het palindroom-dingetje komt wat ons betreft op de laatste plaats. Ik ga niet eens vertellen wat de val is, omdat ik toekomstige uitzetters niet op een idee wil brengen. Dus die houden we er zeker (en vast) niet in.

Dan maar op zoek naar een Engelse rotonde. Zo’n opdracht doe je natuurlijk altijd fout en helpt ook niet om je zelfvertrouwen een boost te geven.

Vervolgens “10”, “12”, “14” niet eens gevonden en daardoor per ongeluk goed gedaan.

Geïnspireerd door SAIL 2015, met wat foute bordjes SALE of SA 1L en de nodige afbeeldingen van het evenement hebben we toen een flinke donatie gedaan aan Shell, BP of Total. We verzamelden met hoge snelheid QSQSQ en de W van Wegwezen!

De tijd begint te dringen en we moeten nog een hele bladzijde. Op weg naar Weesp, over de Hollandse brug, gelukkig geen files en dan binnendoor terug. En natuurlijk weer over de beruchte P+R achter het station.

Dat we daar twee-en-een-half uur geleden de eerste 30 strafpunten opliepen wisten we toen nog niet.
84. na de Vecht, stroom en rit eerste gelegenheid rechts
Bij het snel doorlezen van de routebeschrijving voor vertrek, had ik al gezien dat deze opdracht  twee keer voorkomt. Dat is dan meteen een indicatie dat het ‘wel moet kunnen’.

We vinden snel een plaatje van de Vecht (rivier) en een beekje, maar voor het derde ori-punt moeten we toch even het woordenboek raadplegen. ‘Rit’ kan namelijk van alles betekenen en twee wippende kikkers zouden daar best eens een van kunnen zijn. Erik zoekt het snel op en leert dat ‘rit’ ook slaat op wip-kikkers. Nog even opletten dat we geen wegen uit de vorige opdracht gebruiken en vlug met BFBFAU naar de laatste val.

Deze luidt heel toepasselijk:
98. na laatste val weg links (VADNA)
Het eerste bordje was nogal abstract, dan maar door naar de muizenval. De RC O gaf de herstelcode 2L, maar dan zonder VADNA. Dus nog maar even doorgaan en de juiste RC L vinden waar wel VADNA op staat. Deze laatste combinatie levert volgens de uitleg een verfrissend mondwatertje op (ODOL) of dacht je aan wat anders?

Na afloop was de sfeer weer helemaal gezellig en wisten de uitzetters vlotjes een uitslag te produceren. Nico en Paul bedankt voor de fijne rit. Volgend jaar weer ?? Hans bedankt voor het bemannen.

Allemaal een mooi Sinterklaasfeest , gezellige feestdagen en goede jaarwisseling.

Martin Fierlier

Print Friendly, PDF & Email
Autosportvereniging De Vechtstreek