333
Met het getal 333 heb ik wel wat. Een paar jaar geleden heb ik een verre reis gemaakt met reisorganisatie “333 TRAVEL”, dat was toen prima geregeld en is een heel mooie reis geworden, dus toen we tijdens de Katerrit een bonus konden verdienen door 333 strafpunten te halen, hebben we daar onze best voor gedaan. De bonus was dat je een verslag van de Katerrit in de Kontaktsleutel mocht schrijven.
Na iedereen weggestart te hebben, mochten we beginnen aan zoals we het zelf noemen “het grote gokken”, want met puzzelen weet je nooit iets zeker en dan wordt het kruis of munt.
Meteen bij de eerste opdracht kwam onze handicap al naar voren. Ik lees nooit stripverhalen, dus van Gargamel had ik nog nooit gehoord, laat staan of hij een kater of een poes heeft.
De knotels (lees knootels) werden toevallig goed gedaan, in knotels zit het woord “knot” en er stonden genoeg knotwilgen, en in het Eemnesser dialect (woonplaats uitzetter) zouden die best eens knotels kunnen heten, maar het was simpeler, er werd knot els bedoeld.
De volgende opdracht drie keer de rotonde rond rijden doen we niet aan mee, het andere verkeer raakt er maar van in de war en dan belt er iemand de politie dat er een figuur rondjes om de rotonde heen scheurt.
In plaats van: na brug bij de Hakkelaarsbrug stond er: na burg in de opdracht, als Muidenees weet je dat het Muiderslot ook een burg is, een afbeelding daarvan op een wegwijzer is dan voldoende.
Voor 2 plaatsnamen in Flevoland L is een bekende val, de namen op de wegwijzer (Almere, Lelystad) mocht je niet gebruiken, je bevond je namelijk nog in Noord-Holland. De Almeerder equipe T & S dachten zeker dat Muiderberg ook al bij Almere (dus Flevoland) hoorde, want ze vonden de opdracht juist.
Een auto die kan rijden en varen hebben we niet gezien, dat zou een amfibievoertuig kunnen zijn, een (lelijke) eend kan misschien rijden en zwemmen. Dat het (de) varen in de opdracht zoiets als een plant zou kunnen zijn, daar kwamen we helemaal niet op.
Opdracht 23 ging weer over Rataplan en de Daltons. het zal allemaal wel.
De Romeinse 8 was snel opgelost, voor we erbij waren zeiden we al dat het een V en III moesten zijn en geen II en X. Het smalle weggetje na de spoorwegovergang ken ik nog van vroeger, dus zonder zoeken langs RC I.
Speeltuinen ken ik alleen van het liedje “af en toe gaan pa en moe met ons naar de speeltuin toe”, maar ik zag toch wel dat het rare ding met één zitje erop geen wip was, want wippen doe je volgens mij nog altijd met z’n tweeën.
Hertshoorns heb ik zat gezien, maar die stonden allemaal op een vensterbank achter glas.
De hertenkop met gewei aan de gevel hebben we wel gezien, maar nog nooit een “hertshoorn” horen noemen.
De vierspong R in een keer gezien, dan is het leuk als je de deelnemers voor je allemaal rechtsaf ziet gaan op een viersprong.
De uitleg van opdracht 40 zet ik hierbij, misschien kan u er wat mee, maar voor ons had het net zo goed Chinees kunnen zijn.
40. na tweedimensionale streepjescode R
Een QR-code (de vierkante code die je als eerste tegenkwam) is een bepaald type tweedimensionale barcode, of in goed Nederlands: streepjescode. Je kon dus meteen de eerste afbeelding gebruiken. (Een EAN-code, de streepjescode die je verderop tegenkwam, is een lineaire code in plaats van een tweedimensionale code).
In opdracht 45 zat een gemeen verstopt bord doodlopende weg dat ook vorig jaar gebruikt (misbruikt) was. Volgens de uitzetter had iedereen die het vorig jaar had gemist nu een herkansing, voor ons gold het andersom, vorig jaar wel gezien nu gemist.
Dat een teerling een dobbelsteen is weten we wel en dat de tegenover liggende zijden altijd samen zeven zijn ook. Dus je kan nooit een drie en vier tegelijk zien, door naar opvanger Z. Deelnemers met de Dikke van Dale in de auto gingen “teerling” opzoeken en kwamen wel vier betekenissen tegen met evenzovele mogelijkheden, volgens de uitzetter allemaal foute RC’s V, W ,X en Y.
Dat de RC A in de bij-positie stond was duidelijk. Voor de RC B de opdracht wel uitvoeren. Sjaak merkte op dat ik de RC A niet moest vergeten te schrijven (ik was het inderdaad vergeten, dus nog gauw genoteerd), bleek de A fout te zijn, het was een schilderij op doek en geen bordje. 30 strafpunten erbij, maar daar staan heel wat keren tegenover dat ik Sjaak dankbaar ben als hij vraagt of ik een RC heb opgeschreven die wel goed is!
De hersteller KL op RC D (Klinkerweg Links) viel ons op omdat voorgaande herstellers allemaal 1L (eerste weg Links) waren. We zochten een inhoudsmaat en die K kon wel eens kilo betekenen, maar dat is een gewicht. Dat de L erachter er kiloliter van maakte en dus een inhoudsmaat, daar kwamen we niet direct op, toch RC D maar niet genoteerd, toevallig goed.
Na vlak voor de finishvlag gestempeld te hebben komt Rinus naar me toe en fluistert in mijn oor “de stempel is fout, want…” De uitleg waarom hij fout zou zijn, klopte volgens mij niet en ik had toch al gestempeld, dus het maakte niets uit, maar hij kreeg na de uitleg gelijk, maar om een heel andere reden dan zijn verhaal. Je had inderdaad niet moeten stempelen, er was een stopverbod.
We moesten nog even wachten bij de finish om 3 minuten tijdstraf te krijgen en daarna konden de rekenaars aan het werk. Iedereen was op tijd terug zodat er gezellig nagepraat werd en de beste wensen konden worden uitgewisseld.
Na een hapje en een nieuwjaarsborrel, aangeboden door de Vechtstreek, kwam er vlot een uitslag. Het doel was bereikt, we hadden 333 strafpunten.
Uitzetters Annette, Marry en Cobi, jullie hebben met hulp van narijder Paul en ondanks (over)druk op jullie werk weer een leuke en leerzame rit neergezet. Allen bedankt hiervoor.
Gert van Schaick