Amai, wat een geweldige Katerrit!
Vorige maand ‘wonnen’ we met 13 strafpunten verschil het ‘recht’ om het verslag te schrijven en schreef ik al: “let op! we komen d’r aan!”. Maar helaas, het verschil is nu 22 strafpunten en moeten we Sjaak/Gert en Henk/Jannie voor laten gaan.
Wederom besluit Erik dat ik het verslag ‘moet’ schrijven.
Lees verder…
2. na valse start 1e weg links
Je bent pas gestart nadat je een blauwe vlag langs je bereden route hebt gevonden Met een bordje DLW of een RC met hersteller heb je niets te maken voordat je gestart bent. Dus ook niet opschrijven of uitvoeren. Daarna lijkt ‘valse start’ wel een beetje abstract en zeker ook geen vast ori-punt.
6. na kelder, voor “MUIDEN” weg L
Een kelder is ook een kist(-je) met een aantal vakken waarin (vierkante) flessen rechtop staan. Dat hebben we even opgezocht. Zo’n kistje stond op de afbeelding bij een woonboot waar diverse antieke kisten te koop werden aangeboden. De tekst MUIDEN op het kombord kon je niet missen.
7. na begraafplaats en “WEESPERWEG 1 en 2”, bij rotonde 2e weg R
In de routebeschrijving staat “WEESPERWEG 1 en 2” met een aantal kleine letters (net als op het bord zelf), maar in de routebeschrijving dient tekst die op een bordje staat volledig in hoofdletters te worden geschreven.
10. na 1e, 2e en 3e bushaltebord viersprong L
Je moet steeds opnieuw met tellen beginnen en zoekt dus in totaal 6 bushalteborden. Dat lijkt wel erg veel op zo’n kort stukje. Over de viersprong vind je de goede RC G.
11. na val R
Het bordje met de tekst VAL kun je niet gebruiken, want in de routebeschrijving staat het niet tussen aanhalingstekens en met hoofdletters. Maar de beweegbare vloer van een ophaalbrug wordt ook wel val genoemd, daar reed je net overheen. Je kan de opdracht dus gewoon uitvoeren.
12. einde weg R (grote afstand)
Op de einde wegsituatie bij de carpool in Muiderberg stond in de linkerweg een bordje ruiterpad. Wij hebben dat niet gezien en scoren hier onze eerste 30 strafpunten. Je ging daar dus gedwongen naar rechts en op zoek naar de volgende mogelijkheid. Dat was pas in Naarden. Aan opdracht 13 kom je nooit toe.
14. na viersprong en mistwaarschuwing, voor tante van Suske en Wiske R
Gewoon België inrijden, nergens in het reglement staat dat je niet de grens over mag… (volgens Annette) Wij dachten hier (redelijk lang en behoorlijk) anders over en gokten net voor België naar rechts te gaan. Verkeerd gegokt!
Het vreemde verkeersbordje is een (sinds afgelopen zomer) nieuw bord in België en is wel degelijk een waarschuwing voor mist. Sidonia is echter alleen tante van Wiske, Suske hebben ze ooit gevonden op het eiland Amoras en daarvandaan meegenomen (boekje nummer 68). Prachtige val!
16. viersprong R
Het bord voor de viersprong, wat erop lijkt alsof je hier niet rechtsaf mag is geen bestaand verkeersbord, ook niet in België. Daar hebben ze er wel eentje die erop lijkt. Dan loopt de rode streep echter niet van linksonder naar rechtsboven, maar van linksboven naar rechtsonder. Met dit bord heb je dus niets te maken.
Of wel? We rijden weliswaar in België maar aan welke verkeersborden gaan we ons nu houden?
Thuisgekomen even checken hoe het met die verkeersborden zit.
Een oud boekje (± 1972) van het CBR kent de borden 46a en 46b en volgens het Internet zijn alle oude borden nog steeds geldig. Ik weet het niet meer.
17. na “ZWERINK 7” en plattekaas R
De gevraagde tekst staat op een geel bord net na de viersprong en plattekaas is kwark . Hoewel dit een typisch Belgische uitdrukking is, staat het toch ook in de Dikke van Dale. Na de RC M kon je een afbeelding vinden van kwark. Dus even over het bedrijfsterreintje en nogmaals de M. Het (wel vrij platte) stukje brie is geen plattekaas.
19. na tas en België, voor RC weg R
Een kapotte plastic zak kan je geen tas noemen, maar een koffiekopje is dat zeker en vast wèl. Het niet bestaande bord wat lijkt aan te duiden ‘einde België’ slaat eigenlijk nergens op, maar direct daarvoor was wel een landkaartje te vinden van België waar je ‘na’ kon komen. Direct rechtsaf het smalle weggetje op leverde de goede N op.
Het bijgeplaatste landkaartje was heel erg goed verstopt en zagen we pas toen het te laat was.
27. na brug en 5 cirkels L (MUG)
Het symbool van de 5 door elkaar gehaalde Olympische ringen kan je niet zien als 5 (losse) cirkels.
Die zie je dan nog eerder in de tekst London en 2012 en natuurlijk de RC O, maar dan zijn het er nog steeds maar 4. Nog afgezien van dat alles waren de cirkels niet eens rond en dat is toch wel een essentieel kenmerk van een cirkel. Het bordje met de opdracht om rustig door Naarden Vesting te rijden kan je nog niet zien, dus je ziet hoe dan ook nooit 5 cirkels tegelijk.
Mooi verhaal hoor! Wij hadden deze opdracht vanwege de (MUG)-brug al direct afgekeurd.
27. na brug en 10e rolstoel R
De 10 gevraagde rolstoelen moeten na elkaar komen, je moet ze 1 voor 1 passeren. Van het 1e bord met daarop 10 rolstoelen onder elkaar kan je er dus maar 1 gebruiken. Van het volgende bord met daarop 2x 5 rolstoelen is er daarom ook maar 1 bruikbaar. Op het parkeerterreintje rechts van je staan echter nog 9 verkeersborden met daarop een rolstoel (blijkbaar veel krakkemikkige bewoners daar).
29. bij rontonde 1e weg R
Geen idee wat een rontonde is…. Zelfs niet in België.
34. na andrieskruis bij rotonde 2e weg R (Zwarte weg)
Het liggende kruis bij een spoorwegovergang heet een andreaskruis of synoniem sint-andrieskruis. Alleen ‘andrieskruis’ komt in de Dikke van Dale niet voor. Overigens vinden wij de hulpaanduiding ‘Zwarte weg’ niet zo elegant.
35. na 2e bank, verkeerbord, voetgangersoversteekplaats en H “76” asfaltweg L
Alles is aanwezig, ook het verkeerbord. Op de aankondiging van de spelletjesmiddag bij het plaatselijke buurthuis is het bord van Het Verkeerspel afgebeeld.
41. bij bank en prullenbak L
Je kan wel BIJ de bank naar links maar niet BIJ de prullenbak, die staat net iets te ver. Je had de opdracht wel kunnen uitvoeren als je BIJ de bank, VOOR de prullenbak naar links moest.
42. “Meentweg” L
Een hele smerige val omdat er, vrijwel onzichtbaar als je netjes rijdt, een verkeersbord doodlopende weg in de rechtdoorgaande weg staat. Alleen met een nekverrekking is dit bord te zien!
Op de rotonde word je door RC D teruggezet naar opdracht 40, maar dan natuurlijk niet voor de 2e keer diezelfde weg gebruiken. Rechtdoor vind je dan de goede RC Z.
48. na de naam van een bekende tekenaar die tevens (mede-)ontwerper is van de Efteling L
Anton Pieck is de gevraagde tekenaar en ontwerper. Sibbe Sonnega is geen persoon (in elk geval ons niet bekend) maar dat zijn 2 plaatsnamen.
49. voor 2 plaatsnamen links
Hoewel Sibbe en Sonnega 2 plaatsnamen zijn voer je hier geen opdracht uit, door de modificatie (op elke einde weg wordt geacht een ritpijl naar links te staan) ga je gedwongen naar links. I n Rien Poortvliet vind je de twee pla atsnamen waarop je kan handelen. Na het uitvoeren van opdracht 49 vervalt de modificatie en moet je niet vergeten ‘gewoon’ rechtsaf te gaan.
56. na “AMSTELLANDLAAN” en verkeersbord aanduidende doodlopende weg, voor “S” R
Gevraagde tekst en verkeersbord zijn aanwezig. Door de hersteller op de RC S (meer tekst op het bordje) kan je die niet gebruiken en evenmin kan je de 2 halfronde pijlen op de gevel van de taxicentrale zien als een S. Maar alle letters rechts daarvan staan stuk voor stuk separaat op een blokje iets van de gevel af. Met de S in Weesp is daarom niks mis.
58. na “OBSTAKELS” viersprong L (VADNA)
Geweldige val!
Het bordje met de tekst OBSTAKELS was bevestigd aan het bord aanduidende doodlopende weg, maar dat bord was er niet (VADNA) dus het bord wat eraan vast zit is er ook niet. De hersteller op de opvanger L vermeldt geen VADNA, dus je kan niet naar rechts. Gelukkig staat dan iets verderop op de RC K met wèl de goede hersteller.
Amai!: een hele mooie rit met heel veel instinkers, maar ons Waterloo lag toch echt in België. Daar hebben we maar liefst 5 van de 7 fouten weten te scoren. En dat is bijna net zoveel als Napoleon Bonaparte in 1815.
Zeker en vast!
Annette, Marry en Cobi, hartstikke bedankt voor deze fijne rit.
Martin Fierlier (en Erik Naaijen)