Inleidend
Daar zit je dan met je goede gedrag. Maandagochtend in een veel te laat vertrokken internationale trein naar Duitsland. En met een beetje geluk dus ook geen of slechtwerkende WiFi waardoor je vast komt in je werkzaamheden. Maar omdat je ook gistermiddag je goede gedrag bij de Hakkelaarsrit hebt getoond, kun je van deze WiFi-loze treinreis door het grauwe Duitse landschap met hier en daar wat sneeuw, toch een nuttige bezigheid maken. Want datzelfde goede gedrag werd bij het behalen van de 1ste plaats in de B-klasse EXTRA (?) beloond met het schrijven van het verslag.
Het schrijven van een stukje voor de ASV bij zo’n 300+ km/uur geeft het verslag wel wat extra’s, ook al heeft het weinig zin de machinist uit te leggen dat hij van de bol naar de pijl moet rijden via de langst mogelijke route waarbij gelegenheden meerdere malen, edoch maximaal 3 keer, mogen worden bereden. Laat staan dat hij ook nog te horen krijgt dat hij her en der langs de route, zowel links als rechts, wit-oranje bordjes kan tegen komen die hij, onuitwisbaar en zonder rood te gebruiken, van links naar rechts op het aan hem uitgereikte antwoordenformulier moet plaatsen. Even afgezien van het feit dat hij met deze snelheid de RC’s niet kan lezen en de herstelcodes niet kan uitvoeren. Nee! Laat hem maar zijn ogen op de weg (euh sorry… het spoor) houden en mij eens flink laten nadenken over wat te schrijven.
Bij ritten van Martin houden wij altijd ons hart vast wetende dat elke opdracht, hoe eenvoudig hij er ook uitziet, een val kan zijn. Wij zijn dus gewaarschuwd en zijn altijd op onze hoedde. Toch kun je, zeker als je de uitleg hebt gekregen, er geen spelt tussen krijgen. De opdrachten en vallen zijn goed uitgedacht en met geweldige precisie. Wij slaan onszelf dan vaak voor de kop bij het zien van de door ons foutief uitgevoerde opdrachten. We wisten het, maar waren het op het moment van uitvoeren vergeten. De rit zelf behoeft dan ook eigenlijk bij dit verslag geen nadere uitleg. Want ook de uitleg van Martin is als de route zelf. In eerste instantie verwarrend genoeg maar na goed lezen zeker te begrijpen en uit te voeren. Toch zijn er zeker wel wat grappige situaties en gedachtegangen van onszelf die wij u niet willen onthouden… Ik noem er een paar want ik denk dat de discussies en afwegingen bij ons in de auto een zekere mate van afspiegeling geven van de rest van de deelnemende equipes. Dat maakt de hilariteit van het geheel, en dus ook van dit verslag, des te leuker.
De begingrap!
Je weet het! Houdt er rekening mee! En toch tuin je er in! Goed nadenken en kijken naar de situatie levert bij ons een feest van herkenning. In eerste instantie lijkt dit bij het tankstation al te kloppen. Echter… wat verkeersborden maken dat ons snode plan niet op gaat… toch wordt beredeneerd dat je voor het tankstation af kunt slaan waardoor de rest van de tekening niet aan de bereden route hoeft te liggen… ook de ingeslagen weg lijkt niet dood te lopen. Maar ja … dat verrekte ‘overzichtelijk en juist getekend’ tekentje gooit roet in het eten. Dan maar door naar de volgende situatie (eigenlijk klopt deze ook niet want er zijn 3 mogelijke routes rondom de bossage en de mooie ‘heuvel’) maar goed… de uitzetter heeft altijd gelijk nietwaar? 😉 . Nu totaal vergeten dat er meerkeuze is en je dus direct moet afslaan. Er ontstaat dus een discussie over het opschrijven van de ‘A’ of de ‘B’ waarbij de ‘C’ al is afgeschreven. Ook vliegen termen door de auto van ‘Het is een rit van Fierlier! Dus er schuilt wat achter… zeker als we 2 MOGELIJKHEDEN hebben…dus welke KIEZEN we nu?’ Het antwoord ligt eigenlijk al in de vraag maar wordt door bestuurder en navigator genegeerd hetgeen eindigt in een foutieve controle. Zo die is binnen!
Hakkelaarsbrug
Een Hakkelaarsrit gaat natuurlijk over de Hakkelaarsbrug. Aha Martin…! Dat brugtekentje heb je verkeerd om gezet …daar trappen wij niet in … Maar waarom zet je verdikkie die RC zover weg na de viersprong… nu moeten we er alsnog heen rijden omdat we de herstelcode niet kunnen lezen … Dat scheelt meters EN nog veel belangrijker…als er deelnemers achter ons zitten die ons rechtdoor zien rijden gaan ze misschien nadenken waarom?! … wellicht hadden ze het niet gezien en behoeden wij ze nu voor het maken van een extra fout. Normaal in het dagelijks leven natuurlijk heel nobel, maar niet als de concurrentie je in deze rit op de hielen zit en elke punt telt!
Viaduct of Tunnel?
Via de A6 bereiken wij Almere Poort. Even onder een viaduct door voordat wij een parkeerterrein mogen bewonderen. Na wat puzzelwerk vinden we de juiste oplossing waarbij een van de bekeken opties zelfs het rode fietspad betrok. Want tja…echt borden waarop staat dat dit een fietspad is, zijn ver te zoeken en het geheel is dermate breed dat 2 auto’s elkaar makkelijk kunnen passeren. Enfin… we vinden dan toch de juiste oplossing en vervolgen onze weg naar, wederom, een ‘viaduct’. Nu blijkt echter dat onze definitie van een brug of viaduct toch anders is dan die van de uitzetter. Civiel technisch gesproken matchen onze definitie en die van de uitzetter niet. Want… volgens de definitie van de uitzetter blijkt hier sprake te zijn van een tunnel i.p.v. een viaduct omdat, volgens hem, een tunnel zich kenmerkt door een verdiepte weg. Maar wat dan bij het vorige viaduct als we Almere Poort binnenrijden? En wat is dan de ‘Landtunnel’ in Utrecht? Als echte kenners uit de Civiele wereld willen wij toch wat zaken rechtzetten. In de Civiele Techniek gelden grofweg de volgende definities:
- Een brug verbindt een weg of spoor en kruist een watergang
- Een viaduct verbindt een weg of spoor en kruist een andere infraverbinding anders dan water
- Een tunnel verbindt een weg of spoor en kruist een weg, watergang of spoor waarbij de LENGTE van de constructie vele malen langer is dan de breedte. Daarbij zijn vaak speciale installaties nodig om de gebruiker veilig van het begin naar het einde te geleiden (denk aan ventilaties, pompkelders e.d.)
Of daarbij de weg of het spoor verdiept ligt doet in deze definities niet ter zake. We laten de uitleg even voor wat hij is. Overzichtelijk was het in ieder geval niet en daarmee dus voor onze uitleg niet relevant. De opdracht was niet uitvoerbaar waardoor wij simpelweg de verkeerde keuze hebben gemaakt. Wel schept de definitie van brug of viaduct vaak wat verwarring bij ons in de auto. Temeer de uitzetters deze termen ook vaak door elkaar heen gebruiken. Wij stellen voor hier een betere definitie van te geven in de Reglementen en willen daar, indien gewenst, graag ons steentje aan bijdragen.
Eigen weg
Op de N701 langs het water worden we met een opdracht van de weg gezet. Het gebouw ‘De Trekvogel’ doemt op. Gelukkig ziet de bestuurder naast een bord met uitgebreide uitleg ook het bordje ‘EIGEN WEG’. Die mochten we alleen negeren in Weesp. Dus das mooi. (De foto hieronder geeft ook nog een eenrichtingsweg aan – maar de situatie is gewijzigd en het bord is er niet meer).
Gaan we nu gedwongen naar links of negeer je het bordje van ‘EIGEN WEG’? De keuze is snel gemaakt en we slaan links af om vervolgens vanaf de andere kant de route wel te kunnen rijden en zo de oplossing ‘NNN’ als goede controle op te schrijven. Wel een superleuke val omdat je overal teksten ziet en daarmee makkelijk dat kleine bordje ‘EIGEN WEG’ over het hoofd kan zien.
Tot slot
Al met al heeft Martin er weer een super leuke rit van weten te maken waarbij de diversiteit van vallen en omgeving ons zeker weer hebben doen genieten. Zoals al aangegeven kunnen we wel blijven schrijven maar de uitleg zegt genoeg. We weten waar we fout zaten … dom dom dom …
En de concurrentie? Tja…die was moordend. Ook zonde van een equipe dat ze iets te veel tijd nodig hadden om een goede klassering af te dwingen. Dat geeft ons wel weer een extra ‘reminder’ dat we nog beter moeten opletten, RC’s niet alleen op het klad maar ook op het antwoordformulier moeten zetten enz enz. Slordigheden worden zeker komende ritten afgestraft.
Rest ons Martin en Annette nogmaals te danken voor hun tijd en energie om ons weer heerlijk ouderwets op het verkeerde been te zetten.
Tot in Maart!!!
Ook namens Mariëlle Visser-Copier
Paul Copier