bijzondere bevindingen!

Op zondag 15 januari togen we vol goede moed naar Weesp, leuk de Vechtstroomrit. Gewoonlijk een lekker pittige routebeschrijvingsrit die het redelijk rustige poldergebied ingaat, terzijde van dat drukke stedelijke gebied. Hoe anders kan het lopen…

We waren overigens nog maar net bekomen van de katerrit van Annette en consorten, die een week eerder was verreden. Omdat zowel Annette als Martin gewaardeerde leden van onze AMBC Achterveld zijn, komen wij ook graag eens bij jullie in Weesp rijden. Op de een of andere manier liggen deze uitzetters ons wel, we hadden er zin in. Beste Vechtstrekers, ga er maar even goed voor zitten, dan zullen we puntsgewijs onze bijzondere bevindingen doornemen.

2. voor “GEVAARLIJK VOETPAD” en straatnaambord rechts
Altijd even wennen als je als fervent puzzelritrijder aan een routebeschrijvingsgebeuren gaat beginnen. Voor, bij, na, wegsituaties, bermlijnen, hoe zit dat ook alweer? We worden er weleens gillend wakker van, dus maar even uitstappen en rustig de situatie opnemen om niet direct al de fout in te gaan. De tekst is geen probleem en we hebben ons ook niet laten afleiden door het overlappende straatnaambord. Straatnaamborden genoeg op afstand.

4. na weg, “EDDY VOS”, oranje “E”, gele “E” en “64 B” rechts

vos

Het vinden van een weg ging ons goed af en het leuke was, dat het ook nog de goede weg was. De tekst “EDDY VOS” hadden we problemen mee, de D’s waren niet gesloten, dus de rest hebben we in het geheel niet meer beoordeeld.

5. aanhoudend tweede weg rechts
6. na “LAINTEX B.V. STOFFEN” einde weg links

De aanhoudend opdracht ging ook wel lekker, maar dat smalle weggetje met een paaltje erin koste ons wat bedenkingen. We zagen een bekende, niet nader bij naam te noemen, deelnemer op een gegeven moment met dat paaltje zwaaien naar zijn vrouw in een klein rood/beige vrij opvallend autootje.

Ik zeg nog tegen Jannie: “Waarom zwaait die man met de paal van Martin?” (excuses voor het taalgebruik). Wij begrepen het niet geheel, maar besloten dat die A-klassers wel vaker gekke dingen doen en vervolgden onze aanhoudend opdracht. Dat we de eerste tekst “LAINTEX B.V. STOFFEN” niet konden gebruiken, omdat we alweer met een aanhoudend gedeelte bezig waren, onderkenden wij ook. Maar wij vonden de tweede tekst niet goed, vanwege de I en N aan elkaar vast. Dat was blijkbaar niet de bedoeling, want dan kwam het niet meer goed met de rit, dus toch maar aangenomen dat de uitzetter deze tekst correct vond.

13. na derde parkeerplaats links
15. VRW rechts

Hier moesten we wel even goed over nadenken, we zagen nog net op tijd dat de derde parkeerplaats dezelfde was als de eerste. Weliswaar van de andere kant, maar je beoordeelt immers de gehele parkeerplaats.

24. na verkeerslicht en abri viersprong rechts (weg met gescheiden rijbanen)
C. einde weg links
25. wegsituatie links

Dit deden wij anders dan in de uitleg staat. Wij hadden wat problemen met de neutrale opdracht. Het kan wel een neutrale opdracht zijn, zo dachten wij, maar de einde-weg-situatie op gescheiden rijbanen is en blijft gewoon keren op de route. Wij zijn dus doorgereden en op zoek gegaan naar de ‘einde weg links’ situatie. Hierbij haalden we nog een extra controle “N”. Gelukkig was er een deskundige rekenkamer die dit niet als fout rekende. We onderkenden na het ommetje met de “N” zelfs nog dat de wegsituatie van opdracht 25 al gebruikt was in opdracht 24. We hadden dus zelf nog een extra barrière ingebouwd. Eigenlijk hadden we wel bonuspunten verdiend.

28. “Diemerdijkstraat” volgen
Deze opdracht leverde voor ons geen problemen op. We vonden het ook veel te druk om terug te gaan kijken of het straatnaambord Zeeburgstraat aan het begin van de Diemerdijkstraat te zien was. We hebben maar aangenomen dat dit niet het geval was en gingen dus goed.

31. na verkeersbord aanduidende voorrangsweg asfaltweg links
Het brugdek is een val, hebben we in de katerrit geleerd. Vanwege de overduidelijke klinkerstrook en het brugdek was dit in de verste verte geen asfaltweg.

32. na brug eerste weg rechts
33. eerste weg links

Hier maakten wij onze eerste fout. De wegversmalling hebben we niet gezien. Daar zijn we dus gewoon doorheen geslalomd naar de foute “P”.

35. voor “SEIZOENENHOF” en “Seizoenenhof” links
Een drukte van jewelste op dit punt, maar even de auto aan de kant gezet en uitgestapt. Typische volgorde-kwestie, de uitmonding kwam eerst.

39. na molen, voor viaduct rechts
We hadden inmiddels door dat we richting Amsterdam gingen. Daar worden wij als dorpelingen niet vrolijk van, maar kom op, moed erin houden. Na bijna een fietser van de sokken te hebben gereden, zagen we wel dat de weg naar rechts BIJ het viaduct lag.

41. na RC en “PROOST EN BRANDT PAPIER” rechts
Hier hadden we wat problemen en maakten we onze tweede fout. De tekst van een metertje of twintig lang zagen we wel, maar wij redeneerden dat deze tekst niet op één ondergrond (verschillende platen) stond. Foutje … bedankt …

duk

47. na dukdalf, “DIEMEN”, bij “WEESPERSTRAAT” en drie vlaggen links
Bij het dukdalf hadden wij ook een inzinking. Wat is dat nou weer voor een ding? Even verderop waar een mogelijkheid was maar even de auto aan de kant gezet, om onze boekenkast te raadplegen. Van Dale bracht uitkomst en we redeneerden dat we ongetwijfeld wel voorbij zo’n paal te water waren gekomen. Waarschijnlijk waren we toen het zoembeest, dat in dit geval geen Maja heette, ook al gepasseerd en gingen dus lekker de mist in. De teller staat op 90 strafpunten inmiddels.

bijweesperstraat

51. na “VEMEDIA” en RC rechts
52. aanhoudend na dertig rechts (ONA)

Eén van de leukste opdrachten, vonden wij. We hadden verwacht nog een keer langs de routecontrole te komen waar dan de tekst “30” van af zou zijn. Dat was niet zo, we kwamen voor de tweede keer bij het verkeersbord waar de “30” van af was en waardoor dit een geslotenverklaring was geworden.

56. “Nienoord” links
57. na tweede “WILDENBORCH” aanhoudend eerste weg rechts

We hadden in eerste instantie nog wat twijfel over de voor- en achterkant van het bord, maar besloten dat we maar één kant konden gebruiken als de gevraagde tekst. De truc zat in het gebruik van de wegen, zagen we later. Op naar de bemande controle Eekholt.

65. aanhoudend na “THE SOLUTIONS WEB” rechts
66. voor spiegel links

Weer zo’n leuke opdracht waar we extra alert moesten zijn. Eerst de hoge tekst, na een rondje om het gebouw de andere kant van de hoge tekst en dan nog een keer de tekst op de deur gebruiken. Daarna reden we de routecontrole “D” in en nu was het opletten geblazen. We moesten keren bij de RC en hadden door dat we daarna direct de spiegel konden waarnemen, waardoor we nog een rondje om het gebouw maakten. Knappe truc, onze complimenten.

67. eenrichtingsweg rechts
68. eenrichtingsweg volgen
69. eerste weg links

Na eerst de situatie voorbij gereden te zijn, toch gevonden waar we moesten zijn voor deze opdracht. De eenrichtingsweg leidde ons keurig om het gebouw, waarna we de iets kortere eenrichtingsweg (vanwege de geslotenverklaring) konden volgen. We gaan goed, vonden we zelf.

75. wegsituatie rechts
76. tweede wegsituatie links
77. na “BLOKKER” rechts richting Blokker

blokker

Het goeie gevoel verdween bij deze opdracht spontaan. De vrij drukke situaties die we moesten oversteken, hielden ons aardig bezig. Zijn dit gescheiden rijbanen? Borden staan er niet, maar logisch gezien konden we in verband met de verkeersveiligheid niet anders oordelen. De (achteraf foute) tekst “BLOKKER” hadden we wel in de smiezen, dat wilde de uitzetter immers graag met zo’n opvallende plaatsing, zo dachten wij. We vertrouwden het dus voor geen meter en besloten dat er nog een tekst “BLOKKER” moest zijn.

Nog maar een rondje verkeersdrukte maken dus, en zowaar, ons gevoel bleek goed.

Dat de uitzetter gemene vallen heeft, wisten we wel, maar dat we dat met gevaar voor eigen leven zouden moeten beoordelen, zijn wij niet opgekomen. We hadden hiermee onze vierde fout binnen dus.

79. eerste weg links
80. einde weg links
81. eenrichtingsweg rechts

Dit ging ons allemaal te gemakkelijk, wat was hier de truc en waarvoor hebben we dit rondje gereden, dachten we na de eerste uitvoering. Even opnieuw aanhalen is dan meestal de beste remedie. En waarachtig, in opdracht 80 zagen we een héééééle brede uitmonding waardoor we nog rechtdoor konden naar routecontrole “U”.

84. voor WW “URK” rechts
85. eerste weg rechts

De WW had net zo’n kronkel als … Dus op naar de tweede situatie.

90. na WW links
91. asfaltweg links

Een beetje puzzelachtige opdracht, altijd leuk dus. De eerste WW moesten we even voor de auto uit en op de knieën om te kijken of er naast de 759 teksten “EDE” niet toevallig ook een pietluttig klein pijltje stond. Dit was niet het geval, zo flauw is de uitzetter immers niet. Dus namen we de goede WW met plaatsnamen zoals OUDE en WILLEM maar.

96. na derde RC en tweede medeklinker einde weg links (MUG en ONA)
98. na RC en inrijpoort links (ritpijl negeren, eigenlijk gedwongen)

Daar komt weer zo’n dijenkletser van een truc. De letters van de RC’s waren weg vanwege ONA na het passeren. De tweede medeklinker vonden we in het bord DLW. Wel zien dat er een D met oranje vlag overbleef, wat dus een RC is. We hadden het allemaal goed gezien en kwamen dus zonder kleerscheuren door de inrijpoort, die inmiddels uitrijpoort was geworden. Wel leuk te vermelden is, dat we van Martin hoorden dat hij bij een oranje vlag nog een sneaky stempel had verborgen, maar dat bleef ons gelukkig bespaard en was alleen aan de cracks van de A-klasse voorbehouden.

104. na “Keurstraat” aanhoudend rechts
105. na parkeerplaats links

Het rondje aanhoudend bezorgde ons nog even wat hersenbrekers. Op een gegeven moment reden we een parkeerplaats op naar rechts, wat zijn we nu aan het doen? Zijn we nog op aanhoudend of zijn we inmiddels met opdracht 105 bezig?

Op de parkeerplaats moesten we echter keren, zodat we nooit na de parkeerplaats konden komen, zo dachten wij, en dan zullen we wel nog steeds bezig zijn met aanhoudend. Door op aanhoudend te blijven, reden we een nieuwe parkeerplaats op waar we ook keurig na kwamen. Het parkeerplaats-avontuur liep bij deze dus goed af voor ons.

109. na kofschip rechts

kofschip

De laatste truc was een echte puzzeltruc, dachten wij. Dat we daar dan net onze 30 laatste stafpunten mee moesten behalen, doet natuurlijk best zeer. Wij raadpleegden uiteraard onze dikke vriend uit de boekenkast en vonden bij kofschip alleen maar iets over een ezelsbruggetje bij het bepalen van de schrijfwijze van voltooide deelwoorden. We keurden dus subiet het schip af en gingen naar de letter “O”. Daarna naar de finish zonder door te hebben dat we een doodlopend gat inreden.

We hadden in totaal 150 strafpunten bij elkaar gesprokkeld. Toen we dit ontdekten bij het doornemen van de uitleg waren we zeker niet ontevreden, maar dat we daarmee zouden winnen, hadden we absoluut niet verwacht. Waarschijnlijk wat geluk gehad, mogelijk heeft onze concurrentie ook wat last gehad van het drukke verkeer met de nodige perikelen, maar dat is slecht gissen. Zeker is dat we een leuke en goed uitgezette rit hebben gereden. Martin en kompanen, nogmaals hartelijk dank voor het vertier waarmee je ons op straat hebt gehouden. En tot slot, we kunnen het niet laten, nodigen we jullie allemaal uit om op zondagmiddag 18 maart de door deze ritverslagschrijvers uitgezette lenterit bij AMBC Achterveld te komen meerijden door onze mooie landelijke omgeving.

Jannie en Henk Hazeleger

Print Friendly, PDF & Email
Autosportvereniging De Vechtstreek